Nobel

Hejhej

Idag har jag pluggat tillverkning. Som vanligt... Dock har jag hunnit med en sväng till affären för köp av pluggmotivation. Polkagrisarna funkade faktiskt ganska bra :) Jag har också hunnit med att tillverka en kladdkaka. Och tvätt. Och dammsugning. Och det va lite ogjort arbete eftersom jag tappade äggsmörgåsen i golvet. Eller rättare sagt, jag tappade allt utom själva smörgåsen. Pust.

Men, har lyckats kombinera nobelmiddagen med plugg, nämligen en liten fördjupning i hur tillverkningen av medaljen sker. Så här är det: 

Man utgår från en guldrondell som sedan pressas med en presskraft på cirka 200 ton. Det är ganska mycket. Typ 200 bilar. Då har medaljen fått sitt rätta design är det bara ytbehandlingen kvar. Denna görs för hand. Med en nagelfil. Detta för att medaljen ska få en sidenmatt yta. Varje rondell är värd ungefär 50 000 kr och dessa tillverkas i extremt små serier. Alltså en väldigt hög kostnad per detalj. Tillverkningen fanns förut i Sverige i myntfabriken men eftersom den nyligen lades ner har tillverkningen flyttas till ett fjärran land. Norge.

Undrar om det kommer någon fråga om det på tentan... Hoppas kan man ju :)

//Hanna

ps. jag som hade hoppats på en halvmeter snö. den är ganska borta nu. usch på regnet.


Tillverkningsteknik är ... :(

Hejhej :)

Ja. Jag vet inte vart jag ska börja så kan väl börja med vädret. Jag som trodde jag skulle slippa snöfall från blå himmel när jag flyttade iväg 18 mil men icke. Tydligen ger Vättern vättersnö precis som Vänern ger vänersnö hemma. Det skulle jag ha tänkt på innan... Haha nä, jag gillar ju snö så egentligen är ju vättersnö bra :)

Borde väl egentligen plugga tillverkningsteknik. Men ååh va matte är roligare. Inga större problem att sitta en halv dag med matten inte. Men oj vad svårt med 1 timme tillverkningsteknik. Isch. Det blir ju inte bättre av att jag inte kan så mycket, jag bara känner hur tentapanikångesten kommer krypande springande.

Nä. Som sagt. Om man skulle ta och läsa igenom tentan jag håller på med och sedan sova. Sov så attsingens dåligt inatt, vaknade vid 4 och trodde klockan va 23, det kändes som jag bara legat och snurrat... Inte vet jag vad jag sysslar med när jag ska sova.

//Hanna

ps. jag har lagat mat. det gör att jag måste diska. och städa. allt är roligare än tillverkningsteknik.


Insnöad?

Wiii :D

Gissa om jag blev glad och aningens förvånad när jag kikade ut genom fönstret i morse och fick se snö! En hel centimeter. Det är nästan så jag är insnöad. Eller inte. Dock har denna centimeter förvandlat staden med stort J till en enda stor isgata. Det är inte riktigt lika kul.

Kände att det var dags att blogga igen. Eller rättare sagt. Jag har tappat "flowet" i matten och fattar inte vad jag sysslar med och det blir inte bättre av att det inte finns facit. Jag är lost helt enkelt. Och då tycker jag ändå matten känns helt okej. Tillverkningstekniken däremot. Isch. Men, om lite mindre än en vecka (6 dagar, 22 h 38 min) är de över. Tror det blir fokus på den imorrn...

Annars har väl det vart bra antar jag. Kom hem till två överfina hästar som gick klockrent båda två :D Cherokee har verkligen fattat galoppen när det gäller just galoppen. Och Musse. Frågan är om det verkligen va Musse eller om nån har kidnappat honom och gett mig en fin dressyrhäst istället. Superfin va han i vilket fall! Och Kotte. Ja, han kan fortfarande det där med att smutsa ner sig ordentligt.

Nä. Om jag skulle ta och knata hela den långa vägen bort till tvättstugan (typ 3 m) och hämta min torkade tvätt...

//Hanna

ps. ni kan aldrig gissa vad som har hänt. jag har åkt massor med tåg. som gått som på räls.


RSS 2.0